Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Dragon.
Dragon.
Dragon
Kategorier:
Recept med dragon:
Visa alla (2)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Estragon
Finska Rakuuna
Latin Artemisia dracunculus
Engelska Tarragon
Norska Estragon


Dragon, även kejsarsallat[1], är en ört som finns i två varianter: Fransk dragon och rysk dragon. Det är fransk dragon vi oftast brukar använda som krydda[2].

Under sommaren går det att odla dragon på friland i Skandinavien, men utanför säsong kommer all dragon från uppvärmda växthus. Då är den torkade dragonen ett bättre val. Färsk dragon går utmärkt att både torka själv och frysa in.

Mest intensiv är i smaken är dragon under hösten, strax innan den går i blom.

Dragon odlas dels som örtkrydda, och dels för att utvinna dragonolja[3]. Den anrika kaukasiska läsken tarhun smaksätts med dragon.

Miljöpåverkan

Örtkryddor som säljs i kruka är alltid växthusodlade, och utanför säsong är odlingen energikrävande då den sker i uppvärmda växthus. Frilandsodlad dragon är ett ypperligt miljöval, men då får man leta bland hemodlande vänner eller så dragon själv.

Dragon kräver minimalt med gödsling.

Länkar


  1. Svensk kulturväxtdatabas, läst den 29 maj 2011
  2. Fobo om örtkryddor, läst den 29 maj 2011
  3. FAO Corporate document repository, Minor oil crops, läst den 29 maj 2011


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen